Коледна къщичка

Продукти:
за тестото:
1 кг пчелен мед
150 г разтопено краве масло
3 яйца
2 с.л. настъргана лимонова кора
1 ч.л. мляна канела
50 г какао на прах
300 г ръжено брашно
100 г пшеничено брашно
1 щипка сол
1 с.л. ром

за захарната глазура:
250 г пудра захар
1 яйчен белтък
1 с.л. лимонов сок
още:
2 яйчени белтъка
400-450 г пудра захар
бисквитки
бонбони
разноцветни захарни пръчици
дражета
захарен памук
сладкарски бои

Приготвяне:

 1. Загрейте меда с 375 мл вода и маслото, после леко ги изстудете и добавете яйцата. Смесете лимоновата кора и канелата с какаото, солта, ръженото и пшениченото брашно.
 2. Налейте меда с яйцата при брашното и замесете тесто (най-добре е да използвате миксер). Добавете рома. Измесете добре тестото, придайте му форма на топка, завийте го в полиетиленово фолио и го оставете минимум 1 ден в хладилника.
 3. Изработете от дебел картон шаблони на детайлите на къщичката с посочените на чертежа размери. Върху посипана с брашно плоскост разточете тестото на кора с дебелина 1/2 см.
 4. По шаблоните изрежете детайлите на къщичката. Прозорците изрежете и разполовете, така че да се получат капаци. За оградка на къщичката изрежете лента с ширина 2,5 см и произволна дължина.
 5. Останалото тесто премесете още веднъж и го разточете на квадрат с размери, които да са най-малко 30 х 30 см – върху него ще монтирате къщичката. Освен това можете да изрежете елхички с височина 8,10 и 12 см.
 6. Покрийте тава с пергаментова хартия и наредете отгоре изрязаните детайли. Изпечете ги при 180 градуса за около 20 мин. Малките детайли -вратата, капаците, комина и оградата, трябва да извадите от фурната след 10 мин. Оставете всичко да изстине.
 7. Най-добре е да сглобите къщичката на следващия ден. Ако искате тя да издържи по-дълго време, подсилете тестените детайли със съответните им шаблони, като ги залепите от вътрешната страна чрез захарна глазура или яйчен белтък.
 8. Най-напред сглобете четирите стени на къщичката. Пригответе глазурата, намажете добре с нея всички страни на детайлите за покрива и внимателно ги поставете върху стените.
 9. Сглобете комина и го закрепете на мястото му. Захарният памук ще ви послужи за дим.
 10. Капаците на прозорците украсете с различни бонбонки и ги залепете със захарна глазура. Края на покрива“обрамчете“ обилно с глазура и посипете със захарни пръчици. Покрива украсете с бисквитки и бонбони. Прикрепете вратата.
 11. За елхите разбийте яйчения белтък, добавете 150-175 г пудра захар и зелена боя. Покрийте елхите с тази глазура и ги поръсете със захарни пръчици. Като използвате отново глазурата, залепете върху поставката (квадратът 30 х 30 см) къщичката, елхичките и оградата.
 12. Поръсете „земята“ със „сняг“ от пудра захар.

От Ели Петкова